Monday, September 07, 2009

Sape Mark Zuckerberg ??

Sape mamat dalam gambar ni..pemimpin dunia..??artis..??player bola profesional...??anak barrack obama..??pengganas militan...??bukan2..sume salah....mamat ni la founder pade facebook...yg korg slalu dok main..kat umah..kat opis..kat dalam bas..dalam jamban...xkire tempat..xkire waktu..buruk betul perangai hasil pengaruh dari facebook...aku pun same gak...

name penuh mamat nih Mark Elliot Zuckerberg..mude jer lagik...baru je 25 tahun....lahir 14 Mei 1984....pengaturcara komputer (programmer) dan pengusaha (bisnesman)...CEO kepada facebook.INC..gle hebat...mude2 da kaye raye sebab korg..dan juge aku....

Sejarah Kehidupan

Mark Zuckerberg lahir kat Dobbs Ferry, New York...aku pun xtau kat mane..dibesarkan parent die Edward n Karen Zuckerberg...kedua mak ayah die nih keturunan Yahudi...ayah keje doktor gigi kat Dobbs Ferry, New York...mak pun doktor gak..patut bijak...mamat nih start blaja programming time skola menengah lagik..die create mcm2 la..kire bijak IT jugak mamat nih...

nak kire hebat nyer mamat ni..die ade create 1 program tuk komunikasi kat opis ayah die..pas2 bleh die create gem n music player..Synapse..punye canggih program nih sampai kene gune AI..Microsoft ngan AOL siap nak beli pastu nak amek mamat nih keje lg jadi pelapis...tapi mamat nih xnak..die nak smbg blaja kat Harvard..bagus betul la..

Asal Usul Mukebuku Plak

Cerita die lebih kurang cmni la..si Mark nih mase time blaja kat Harvard Universiti...die dapat idea dr mase zaman die skolah2 dulu..ble da nak abes skolah jer..biase la..mesti ade majalah skolah..dalam majalah tu sume amek gambar student..staff2..tapi dieorg amek gambar muke jer..sebab tu majalah tu panggil facebook...

Bulan Januari 2004 die da start buat coding nak wat website..ala..kacang jer..aku pun bleh..pas2 4 Februari dlm tahun yg same..facebook 1st edition pun launched kat thefacebook.com..pas2 bleh lak g sembang cter kat dak2 bilik die...ade sorg tu name Dustin Moskovitz...ape jenis name da..suh si Mark ni letak kat Kirkland house Online mailing List..dalam mase 24jam jer..da ade seribu lebih register..

dalam mase sebulan..hampir semua dak2 kolej (Harvard) die..da register...seronok la dieorg..pas2 ade la 3-4 org geng si Mark ni nak tumpang glemer jadi founder facebook..dieorg nih (
Eduardo Saverin (business aspects), Dustin Moskovitz (programmer), Andrew McCollum (graphic artist), dgn Chris Hughes ) la yg tolong promote facebook...

bulan Mac lak..facebook merebak kat kolej2 lain..kat boston..canada..US..time tu malaysia x knal facebook lagi..sibuk ngan frenster jerk..musim panas 2004..dieorg bergabung dengan sorg bisnesman yg berani nak labur duit tuk facebook..dieorg beli domain facebook..pastu pinda kat Palo Alto, California..kat situ la opis dieorg smpi skrg...

Perubahan Mukebuku Setiap Tahun .


Interface tahun 2004-2005

Interface tahun 2006

Interface 2007

rujukan : wikipedia, facebook, pakcik google...nak tau lebih lanjut..search sndirik..

note : addicted main facebook..kene tau jugak asal usul cmne facebook nih wujud...mengkhayalkan jugak...bahaya2...


1 comment:

[jane] said...

owh kagumnye aku (sbb dia lg muda dr kite)